Kina på månen

 h1

Kina begynte å bringe tilbake verdens første måneprøver fra den andre siden av månen tirsdag som en del av Chang'e-6-oppdraget, ifølge China National Space Administration (CNSA).
Ascenderen til romfartøyet Chang'e-6 tok av klokken 07:48 (Beijing-tid) fra månens overflate for å dokke med orbiter-returner-kombinasjonen og vil til slutt bringe prøvene tilbake til jorden. 3000N-motoren opererte i omtrent seks minutter og sendte ascenderen inn i den angitte månebanen.
Chang'e-6 månesonden ble skutt opp 3. mai. Lander-ascender-kombinasjonen landet på månen 2. juni. Sonden brukte 48 timer og fullførte intelligent rask prøvetaking i South Pole-Aitken-bassenget på den andre siden av månen og deretter kapslet prøvene inn i lagringsenheter båret av ascenderen i henhold til planen.
Kina innhentet prøver fra nærsiden av månen under Chang'e-5-oppdraget i 2020. Selv om Chang'e-6-sonden bygger på suksessen til Kinas forrige måneprøvereturoppdrag, står den fortsatt overfor noen store utfordringer.
Deng Xiangjin med China Aerospace Science and Technology Corporation sa at det har vært et "ekstremt vanskelig, ekstremt ærefullt og ekstremt utfordrende oppdrag."
Etter landing arbeidet Chang'e-6-sonden på den sørlige breddegraden av månens sydpol, på den andre siden av månen. Deng sa at laget håper det kan forbli i den mest ideelle tilstanden.
Han sa for å gjøre belysningen, temperaturen og andre miljøforhold så konsistente som mulig med Chang'e-5-sonden, tok Chang'e-6-sonden en ny bane kalt retrograd bane.
«På denne måten vil vår sonde opprettholde lignende arbeidsforhold og miljø, enten det er på sørlige eller nordlige breddegrader; dens arbeidstilstand ville være god," sa han til CGTN.
Chang'e-6-sonden fungerer på den andre siden av månen, som alltid er usynlig fra jorden. Så sonden er usynlig for jorden under hele arbeidsprosessen på månens overflate. For å sikre normal drift, sendte Queqiao-2 relésatellitten signalene fra Chang'e-6-sonden til jorden.
Selv med relésatellitten, i løpet av de 48 timene som sonden oppholdt seg på månens overflate, var det noen timer da den var usynlig.
"Dette krever at hele månens overflatearbeid er betydelig mer effektivt. For eksempel har vi nå den raske prøvetakings- og pakketeknologien, sa Deng.
«På den andre siden av månen kan landingsposisjonen til Chang'e-6-sonden ikke måles av bakkestasjonene på jorden, så den må identifisere stedet på egen hånd. Det samme problemet oppstår når den stiger opp på den andre siden av månen, og den må også ta av fra månen autonomt, la han til.


Innleggstid: 25. juni 2024